Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy kézén is meg tudja számolni, hány szélesszájú orrszarvú él a Földön

2014.12.16. 09:40

Már csak öt darab északi szélesszájú rinocérosz van a világon, mert a hatodik, a negyvennégy éves Angalifu, aki a San Diegó-i állatkertben élt, vasárnap elpusztult.

A maradék öt állat is fogságban él. A faj utolsó képviselőit pont azért csak állatkertekben lehet megtalálni, mert a szabadon élő fajtársaikat az utolsó szemig kipusztították az afrikai orvvadászok. Az ötből egy szintén San Diegóban él, három Kenyában (ebből egyet, a hímet Sudannak hívják, ez kicsit megkavart korábban, ezért állította a cikk eleinte azt, hogy egy orrszarvú Szudánban él), az ötödik pedig Csehországban.

A faj tulajdonképpen már kihalt, az élő egyedek túl idősek a szaporodáshoz, ráadásul már csak egy hím van köztük. A szaporodásra már csak mesterséges megtermékenyítéssel van esély, az ehhez kellő mintákat már le is vették a gondozók, de kis esélyt látnak arra, hogy sikerrel járnak.

Az északi szélesszájú orrszarvú a 20. század elején még tízezerszámra élt Közép- és Kelet-Afrika szavannáin, az orvvadászok 1970-re alig ötszázat hagytak, ebből maradt mára öt.