Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Látott már kihalási eseményt? Most fog!

2014.12.16. 14:32

A következő nagy kihalási esemény küszöbén állunk épp, derült ki egy nemzetközi kutatócsoport adataiból. Kihalási eseménynek azt nevezzük, amikor viszonylag rövid idő alatt a földi élővilág jelentős része egyszerre tűnik el.

A felmérés szerint a kétéltű állatok 41 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. Az emlősöknél 26 százalék, a madaraknál pedig 13 százalék ugyanez az arány.

Az okok között az élőhely folyamatos szűkülése, egyes emberi tevékenységek (például a vadászat és a halászat) és a klímaváltozás is szerepel. A becslések szerint a körülmények miatt a teljes élővilág mintegy 0,01 és 0,7 közötti százaléka hal ki évente, vagyis néhány száz éven belül a fajok 70-75 százaléka is eltűnhet.

A becslést nehezíti, hogy igazából pontosan nem tudni, hány faj is él a földön. A szakértők szerint a valahol két- és ötvenmillió között mozog az állatok, a növények és a gombák száma, de a rovarokról és a halakról baromi keveset tudunk. A veszélyeztetett fajok úgynevezett vörös listáján 49 ezer faj szerepel, ezek azok, amikről tudjuk, hogy a körülmények változatlansága mellett már néhány év múlva eltűnhetnek.

Természetesen az, hogy egyes fajok kihalnak, nem újdonság, az elmúlt 3,5 milliárd évben a valaha élt fajok 95 százaléka kihalt, csak kevés olyan faj van, ami néhány százmillió évnél tovább húzza. A mostani folyamat azért más egy kicsit, mert az élőlények egy jól körülrajzolható csoportját közvetve vagy közvetlenül az ember irtja ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!