Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kétszer gyorsabban melegszik az Északi-sark, mint a világ többi része

2014.12.18. 11:29

Az Északi-sarkot és környékét, vagyis az Arktiszt sokkal jobban megviseli a klímaváltozás, mint a Föld többi területét. Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) legfrissebb jelentése szerint a felmelegedés itt kétszeres tempóban halad, és a gyorsuló trend várhatóan nem változik a közeljövőben.

A gyorsabb melegedés annak a jelenségnek köszönhető, hogy a sarkköri olvadás felerősíti a napfény hatását. Míg rendes körülmények között éppen a jég- és hótakaró hűti a felszínt a sugarak visszaverésével, az olvadás miatt az eddig elfedett területek védtelenné válnak. Ezek a sötétebb régiók pedig több hőt nyelnek el, ugyanúgy, ahogy a fekete pólók is gyorsabban melegednek gyáron, mint a világosabb színűek. Ugyanez igaz a tengeri jégtakaró olvadására is.

A fokozott melegedés pedig hatással van az élővilágra is. Míg a planktonok jobban szeretik a melegebb vizet, a jegesmedvék kifejezetten rosszul járnak vele, a leginkább érintett területeken a számuk egyre csökken.

A folyamat öngerjesztő. Beata Csatho, a Buffalói Egyetem kutatója szerint például Grönlandon a jég egyenletes eltűnésével fokozatosan csökken a felszín tengerszint feletti magassága. Az alacsonyabb területen viszont a levegő hőmérséklete is magasabb, ami megint csak fokozza a felmelegedés mértékét.

A jelentés a legújabb kutatások összefoglalója, 13 ország több mint 60 kutatójának eredményeit összegzi. Rámutat olyan ugyan kivételekre, ahol a jégtakaró elkezdett visszaépülni, de összességében megállapítja, hogy az Északi-sark egyre nagyobb veszélybe kerül a klímaváltozás következtében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?