Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Csak januárban ír történelmet a SpaceX

2014.12.19. 08:34

Januárra halasztotta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Dragon teherszállító űrhajó péntekre tervezett indítását a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), írja az MTI.

A néhány nappal korábban elvégzett hordozórakéta-tesztnél problémák merültek fel, amelyeket meg kell vizsgálni - közölte helyi idő szerint csütörtökön a NASA. Becsléseik szerint az űrhajó legkorábban január 9-én indulhat útnak. A SpaceX közleménye szerint a hiba valószínűleg nem okozna gondot az igazi indításnál, de biztos, ami biztos alapon inkább elhalasztják a start időpontját, és elvégeznek egy újabb tesztet

A SpaceX amerikai magánvállalat által kifejlesztett, személyzettel nem rendelkező Dragon korábban már négy alkalommal vitt szállítmányt az ISS-re. A NASA és a SpaceX több mint egymilliárd euró értékű megállapodása alapján 2016-ig tizenkét hasonló út megtételét tervezi.

A mostani út legfontosabb eseménye azonban nem a Dragon csatlakozása lett volna, hanem az a teszt, amely során az űrhajót szállító Falcon–9R típusú rakéta nem a megszokott módon, egyszerűen visszazuhanva ér majd vissza a Föld felszínére, hanem irányított landolást hajtana végre egy, az Atlanti-óceán felszínén úszó platformra. Ez a kísérlet egészen elképesztő, sci-fibe illő fordulat az űrhajózás történetében: olyan korábban is volt már, hogy a rakéták egyes részeit több indításnál is felhasználták, de az még nem fordult elő, hogy ezek a darabok egy előre kijelölt helyen, függőlegesen ereszkedjenek vissza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!