Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Saffir után Simpson is meghalt

2014.12.20. 06:37

Százkét évesen meghalt Bob Simpson amerikai meteorológus, a Saffir-Simpson-féle hurrikánskála egyik megalkotója, írja az MTI.

Az eredetileg fizikus Bob Simpson 1940-ben kezdett dolgozni az amerikai meteorológiai szolgálatnál. Később az országos hurrikánközpont (NHC) igazgatója lett, ő hozta létre Hawaii-n, Mauna Loán a trópusi időjárás obszervatóriumát.

A 2007-ben elhunyt Herbert Saffir mérnökkel közösen alkotta meg a nevüket viselő skálát, amely 1-től 5-ig osztályozza a forgószeleket a várható pusztításon és a partot érést követő áradásokon alapulva.

Általános gyakorlat szerint a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálát csak az Atlanti-óceánon és a dátumválasztótól keletre található észak-csendes-óceáni területeken kialakuló viharokra használják, a többi területen saját osztályozási táblázatot alkalmaznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?