Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem a mai a világtörténelem leghosszabb éjszakája

2014.12.21. 18:48 Módosítva: 2014-12-21 20:27:27

A Vox népszerű, általunk is átvett cikkében azt vetette fel, hogy a mai éjszaka lesz a leghosszabb a Föld eddigi, 4,5 milliárd éves történetében, mert ma van a téli napforduló (azaz most a leghosszabb az éjszaka), a Föld forgása pedig az idők során egyre lassabb lesz.

Később javítást adtak ki a cikkük elején: "Rosszul értelmeztem, mert a Föld forgása nagyon hosszú távon valóban lassul, de rövidebb távon, évekre leobontva földtani tényezők is tudnak változtatni a sebességén". Olyan adatokra hivatkozik, amik szerint az utóbbi negyven évben a Föld forgása felgyorsult, valószínűleg a sarkköri jég olvadása miatt. Ezért mégsem a mai, hanem az 1912-es téli napfordulóé az eddigi leghosszabb éjszaka.

Az eredeti, javítatlan cikkben az a logika szerepel, hogy a tudósok számítása szerint évente 15-25 milliomod-másodperccel lesz hosszabb egy nap. Ez annyit jelent, hogy egy ember élete alatt körülbelül két ezredmásodperccel nőne egy nap hossza.

Több mint négymilliárd év elteltével a Föld forgása olyan mértékben lassult le a Hold gravitációja miatt, hogy a  keletkezésekor egy nap még körülbelül hat óra volt, most pedig 24.