Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Emailben küldtek alkatrészt az űrállomásra

2014.12.22. 11:10

Barry Wilmore űrhajósnak szüksége volt egy racsnis kulcsra, de nem volt ilyen a Nemzetközi Űrállomáson. Az ilyen jellegű problémák korábban azt jelentették, hogy hónapokat kellett várni a következő teherűrhajóra, amivel felküldték a hiányzó eszközt vagy alkatrészt. Most viszont már elég egy emailt küldeni, hiszen éppen azért vittek 3D nyomtatót az űrbe, hogy a legénység bármit le tudjon gyártani magának.

3d printing space 1
Fotó: NASA

Amikor a 3D nyomtatót összeállító Made in Space munkatársai meghallották Wilmore gondjait, a tervezőcsapatuk beizzította a CAD tervezőszoftvert, és gyorsan összeraktak vele egy racsnis kulcsot. A terveket átküldték a NASA-nak, akik felküldték a fájlokat az űrállomásra.

A csavarkulcsot és a többi húsz űrben készült eszközt vissza fogják szállítani a Földre, hogy elemezni tudják azok szerkezetét. Minden ilyen tárgyat a felszínen is legyártanak, hogy lássák a különbségeket. Nem árt tudni, hogy mennyire tartósak az űrbéli mikrogravitációban létrehozott tárgyak, ha ezekre akarjuk építeni a jövőbeni küldetéseket. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?