Auguszta
-7 °C
0 °C

Százezer brit genom menti meg az emberiséget

2014.12.22. 15:49

Százezer ember teljes genetikai térképét készítik el a következő három évben a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kezdeményezésére - írja az MTI. A program a daganatképződés és a ritka genetikai kórképek mechanizmusának megismerését, új diagnosztikai tesztek és gyógyszerek kifejlesztését célozza. A projekt keretében Nagy-Britanniában 11 genomikai orvosi központot hoznak létre.

A rákos megbetegedések esetében a legfőbb feladat olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek a daganatképződést megindító génmutációt veszik célba. Korábbi DNS-vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy mennyire különbözőek lehetnek a tumorok. Így például a mellrák esetében nem egyetlen kórképről van szó, hanem legalább tíz különböző betegségről, amelyek mindegyikét más és más génmutáció vált ki, mások a túlélési esélyek, és más terápiát igényelnek. A genetikai kutatásoknak köszönhetően fejlesztették ki a Herceptin nevű készítményt, amelyet célzottan adnak egy bizonyos génmutáció okozta emlődaganatféleségnél.

A programba tizenötezer olyan családot is bevonnak, amelyekben ritka genetikai betegségek fordultak elő. Egy-egy ilyen kórképben kevés beteg szenved, de összességükben a lakosság jelentős részét érintik.

A százezer betegről nyert genetikai információt elérhetővé teszik a gyógyszergyártó cégek és a kutatók számára, hogy kifejleszthessék a 21. század készítményeit.

"Az eddig rejtett genetikai titkokra derítünk fényt, a kutatások pedig az egész emberiség javát szolgálják" - hangsúlyozta a projekt kapcsán az NHS orvosigazgatója, Bruce Keogh professzor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!