Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszavonult a hamis őssejttanulmány szerzője

2014.12.22. 17:16

A japán Obokata Haruko bejelentette, hogy felhagy a tudományos munkával. Ő vezette azt a kutatást, amelynek az eredményei elsőre az őssejtekkel kapcsolatos tudományos munka mérföldkövének tűntek, de később kiderült, hogy hamis adatokra épül, majd végül a Nature folyóirat visszavonta a tanulmányt.

A kutatók eredetileg azt állították, hogy vérsejteket sikerült őssejtekké alakítani azzal, hogy savas külső hatásnak tették ki őket. Aztán kiderült, hogy a tanulmány egyes részletei egy korábbi munkából származtak, másokat Obokata manipulálhatott a látványosabb eredmények érdekében. Közben több más neves kutatónak sem sikerült reprodukálni a kísérlet eredményét. Végül a a japán Riken kutatóintézet vizsgálata állapította meg a szándékos manipuláció tényét, ami a júliusi visszavonáshoz vezetett.

Ezek után a Riken intézet lehetőséget biztosított Obokatának, hogy megpróbálja reprodukálni az eredményeket és ezzel tisztázni magát. Ez azonban sikertelennek bizonyult, így Obokata benyújtotta a felmondását.

„Nem is találom a szavakat, amelyekkel bocsánatot kérhetnék”

– mondta a kutató a bejelentéskor, és hozzátette: teljes mértékben tisztában van a felelősségével.

Szaszai Josiki, a tanulmány 52 éves társszerzője még augusztusban, egy hónappal a végleges visszavonás után öngyilkos lett az intézetben.