Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lenyűgöző röntgenfelvétel készült a Napról

2014.12.23. 12:38

A NuSTAR űrtávcsövet eredetileg azért építették meg, hogy az univerzum legnagyobb asztrofizikai rejtélyeit, a mély űr távoli szupernóváinak felrobbanását kutassák vele. A NASA munkatársai azonban a házunk táján is körülnéztek a szuperérzékeny eszközzel, és milyen jól tették! Elképesztő fotókat tettek közzé a Napról.  

A műszer felvételein a zöld és kék foltok jelzik a nagy energiájú röntgensugárzásokat, a vörös szín pedig egy másik űrteleszkóp, az SDO által észlelt ultraibolya fényt ábrázolja.

Nagyításért kattintson!
Nagyításért kattintson!

Nekünk már az is elég, hogy gyönyörűek a képek, a kutatók viszont annak örülnek a legjobban, hogy fontos tudományos ismereteket szerezhetnek a NuSTAR segítségével. Például arra keresnek magyarázatot, hogy a Nap külső koronája miért több mint 1 millió Celsius-fokos, amikor a csillag felszíne jóval hűvösebb, csupán 6000 fokos.

A NuSTAR elképesztően érzékeny, a legkisebb röntgensugarat is ki tudja mutatni a Nap koronájában, tehát van esély arra, hogy a tudósok is választ kapnak majd a kérdéseikre, és nem csak az amatőr közönséget tudják elkápráztatni ilyen nagyszerű fotókkal.