Lenyűgöző röntgenfelvétel készült a Napról

2014.12.23. 12:38

A NuSTAR űrtávcsövet eredetileg azért építették meg, hogy az univerzum legnagyobb asztrofizikai rejtélyeit, a mély űr távoli szupernóváinak felrobbanását kutassák vele. A NASA munkatársai azonban a házunk táján is körülnéztek a szuperérzékeny eszközzel, és milyen jól tették! Elképesztő fotókat tettek közzé a Napról.  

A műszer felvételein a zöld és kék foltok jelzik a nagy energiájú röntgensugárzásokat, a vörös szín pedig egy másik űrteleszkóp, az SDO által észlelt ultraibolya fényt ábrázolja.

Nagyításért kattintson!
Nagyításért kattintson!

Nekünk már az is elég, hogy gyönyörűek a képek, a kutatók viszont annak örülnek a legjobban, hogy fontos tudományos ismereteket szerezhetnek a NuSTAR segítségével. Például arra keresnek magyarázatot, hogy a Nap külső koronája miért több mint 1 millió Celsius-fokos, amikor a csillag felszíne jóval hűvösebb, csupán 6000 fokos.

A NuSTAR elképesztően érzékeny, a legkisebb röntgensugarat is ki tudja mutatni a Nap koronájában, tehát van esély arra, hogy a tudósok is választ kapnak majd a kérdéseikre, és nem csak az amatőr közönséget tudják elkápráztatni ilyen nagyszerű fotókkal. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás