Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évszázados aszály miatt tűnhettek el a maják

2014.12.29. 16:07

Belize híres természeti képződményéből, a Kék Lyukként is ismert víz alatti barlangból és környékéről vettek kőzetmintát amerikai kutatók. Ezek alapján megállapították, hogy időszámításunk előtt 800 és 900 között a térséget szélsőséges szárazság sújtotta. Ez éppen arra az időre esik, amikor a maja társadalom először felbomlott. Miután visszatértek az esők, a maják északabbra vándoroltak, de néhány évszázaddal később újra eltűntek – ami megint egybeesett egy hosszabb száraz időszakkal.

Bár nem a mostani kutatás az első, amelyik a szárazsághoz köti az indián törzs bukását, az új eredmények megerősítik a feltételezést, hogy az aszályok okozták az eltűnésüket. André Droxler szerint, aki a Rice University tudósaként a tanulmány egyik szerzője, az adatok azért is meggyőzőek, mert az egykori maja területek számos pontjáról gyűjtötték be hozzájuk a leleteket. Az utóbbi években egyre több kutatás mutatott rá a szárazság szerepére, de eddig mindegyik kisebb területre korlátozódott.

Az aszály fő oka a trópusi összeáramlási zóna (ITCZ) eltolódása lehetett. Ez az a terület az Egyenlítő környékén, ahol a két félgömb passzát rendszere találkozik. Az ITCZ nyáron általában ellátja csapadékkal a Yucatán-félszigetet, télen pedig délebbre húzódik. Több tudós szerint a maják eltűnése idején ez az időjárási rendszer teljesen elkerülhette a félszigetet, ami annak időleges kiszíradásához vezetett.