Erzsébet
1 °C
4 °C

A kalandvágyó gólyák rárepültek a hektikus magyar télre

2014.12.29. 13:45 Módosítva: 2014-12-29 13:51:26

Tudják, miért repülnek a gólyák télen melegebb éghajlatra?

Mert fáznak.

Na ez az, ami nem igaz, viszont tízből kilencen valószínűleg azt gondolják, a hideg elől menekülnek kedves gólyáink Afrikába, vagy éppen Törökországba.

Karácsony másnapján gólyákról kaptunk egy fotót olvasónktól, akik Tüskevárra érkeztek egy kis mediterrános szieszta erejéig. A természet azonban különös tréfát űzött velük, pár nappal később hóviharok tomboltak, és beütöttek a Nagy Téli Mínuszok, a szerkesztőségben pedig felmerült, hogy mi lesz a gyönyörű és kecses gólyákkal, nincsenek-e életveszélyben?

Felhívtam Hanga Zoltánt, a Budapesti Állatkert szóvivőjét, aki megnyugató választ adott. Szerinte a madarászok évről évre több gólyát látnak Magyarországon telelni, aminek prózai oka van:

Változik a világ, változnak a gólyák is.

Ha gyakran meleg van, és enyhe a tél, akkor a madarak egy része megpróbálkozik azzal, hogy nem repül több ezer kilométert, hanem átvészeli nálunk a telet. Ez elsősorban az időjárással függ össze, de nem azért, mert nem fáznak annyira, hanem mert az enyhe idő miatt jobban meg tudják oldani a táplálkozást.

A gólyák ugyanis vízből étkeznek (igen, békákat is!), de a vízek télen gyakran befagynak, a vízi állatok pedig pihennek. A forró telek miatt viszont ezek a dolgok is változnak.

df7f943ef84611e29b1a22000a1fb711 7
Fotó: Szabó Péter / Index

Másrészt egészségügyi problémák is állhatnak a magyarországi telelés hátterében. Ha valamiért megsérül egy gólya szárnya, vagy annyira későn kelt ki, hogy nem tudott eléggé megerősödni a Nagy Afrikai Utazáshoz, akkor sokszor nincs más választás, mint a maradás.

Nem minden gólya éli túl a magyarországi telet, de szerencsére több szervezet is foglalkozik a mentésükkel. A legintenzívebben a Budapesti Állatkert, ahova évente több tucat sérült gólya kerül, akiket a következő télre megerősítenek, hogy ha úgy érzik, el tudjanak repülni Afrikába, mondta Hanga.

A maradók viszont akár trendet is teremthetnek, ugyanis az ő utódaik (akiket valószínűleg tényleg a gólya hoz!) már úgy nőhetnek fel, hogy jobban alkalmazkodtak az itteni klímához, generációról generációra pedig egyre több olyan gólya (és egyéb más madár is) lehet, aki Magyarországon tölti a téli vakációját.

A projekthez sok sikert kívánunk nekik, egyébként pedig BUÉK!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?