Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2500 éves fáraókori domborművet találtak

2015.01.07. 11:22

Több mint 2500 éves domborművet fedeztek fel svéd régészek egy Asszuán környéki fáraókori kőbányában. A dombormű Ámon-Ré napistent és Thotot, az írás és a tudományok íbiszfejű istenét ábrázolja – írja az MTI.

„Ritka az olyan dombormű, amelyen a két istenség, Amon-Ré és Thot együtt látható” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Ali al-Aszfar, a minisztérium felső-egyiptomi főosztályának egyik vezetője, aki szerint a műkincs a Későkorból (i.e. 1085-335) származik.

A domborművet egy fáraókori kőbányában találtak, ahonnan az ősi Egyiptom legfontosabb templomaihoz – közöttük a karnaki épületegyütteshez és a luxori templomhoz – szállították a köveket – tette hozzá közleményében Mahmúd ad-Damati régészeti miniszter.

„A lundi egyetem svéd régészei találtak egy másik domborművet is, amely a kőbányából kiemelkedő két obeliszket ábrázol” – közölte a minisztériumi illetékes, hozzátéve, hogy ez utóbbi műalkotás feltehetően Hatsepszut királyné idejéből, a XVIII. dinasztia korából (i.e. 1508-1458) származik, mert egy hasonló jelenetet ábrázoló dombormű látható a királynő Luxor melletti templomának a falán is.

A régészek ezenkívül találtak egy szfinxet is, amely hasonlít a karnaki templomhoz vezető sétányon állókhoz – jelentette be közleményében Maria Nilsson, a svéd régészeti misszió vezetője. A kőbányában a fáraókorból származó, kőbe vésett házakat is találtak, ahol munkások laktak.