Edit
15 °C
29 °C

2500 éves fáraókori domborművet találtak

2015.01.07. 11:22

Több mint 2500 éves domborművet fedeztek fel svéd régészek egy Asszuán környéki fáraókori kőbányában. A dombormű Ámon-Ré napistent és Thotot, az írás és a tudományok íbiszfejű istenét ábrázolja – írja az MTI.

„Ritka az olyan dombormű, amelyen a két istenség, Amon-Ré és Thot együtt látható” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Ali al-Aszfar, a minisztérium felső-egyiptomi főosztályának egyik vezetője, aki szerint a műkincs a Későkorból (i.e. 1085-335) származik.

A domborművet egy fáraókori kőbányában találtak, ahonnan az ősi Egyiptom legfontosabb templomaihoz – közöttük a karnaki épületegyütteshez és a luxori templomhoz – szállították a köveket – tette hozzá közleményében Mahmúd ad-Damati régészeti miniszter.

„A lundi egyetem svéd régészei találtak egy másik domborművet is, amely a kőbányából kiemelkedő két obeliszket ábrázol” – közölte a minisztériumi illetékes, hozzátéve, hogy ez utóbbi műalkotás feltehetően Hatsepszut királyné idejéből, a XVIII. dinasztia korából (i.e. 1508-1458) származik, mert egy hasonló jelenetet ábrázoló dombormű látható a királynő Luxor melletti templomának a falán is.

A régészek ezenkívül találtak egy szfinxet is, amely hasonlít a karnaki templomhoz vezető sétányon állókhoz – jelentette be közleményében Maria Nilsson, a svéd régészeti misszió vezetője. A kőbányában a fáraókorból származó, kőbe vésett házakat is találtak, ahol munkások laktak.