Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rögtön hat az immunrendszerre az alkohol

2015.01.09. 12:07

Az alkohol immunrendszerre gyakorolt hatásáról írt tanulmányt Majid Afshar, aki a chicagói Loyola Egyetem sebészeti osztályán dolgozik. Elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az ivás miként befolyásolja a saját munkáját.

Kollégáival arra kérte meg az önként jelentkező pácienseket, hogy húsz perc alatt dobjanak be 4-5 vodkát. Ezzel jócskán átlépték azt a véralkoholszintet, aminél már tilos autót vezetni. A piálást követő órákban többször is vérmintát vettek tőlük.

A mintákból elkülönített immunsejteket káros baktériumokban megtalálható fehérjéknek tették ki, és megfigyelték a reakciót. Eleinte erősödött az immunrendszer, de néhány óra elteltével a védelem gyengülni kezdett. 

Afshar és munkatársai megállapították, hogy az ittas betegek kezelésénél figyelembe kell venni ezt a késéssel érkező hatást, hogy a páciens immunrendszerének néhány óra elteltével fokozott védelemre van szüksége.