János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

30 millióra büntették a csodavízgyártót

2015.01.12. 12:48

A rákról szóló cikkünkben összefoglaltuk, hogyan előzhető meg a rák, és mit tehetünk, ha már kialakult. Részletesen foglalkozunk azzal, miért lehet akár életmentő is a deutériumcsökkentett víz fogyasztása.

– írja a Paleolit magazin novemberi száma.

A rákgyógyszerként használt víz nem működik.

– így lehetne összefoglalni az Index cikkét a témáról.

Csökkentett deutériumtartalmú víz – 30 milliós bírság megalapozatlan állítások miatt.

– írja a Havaria Press friss sajtóközleménye.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 30 millió forintra büntette a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-t, amiért csökkentett deutériumtartalmú termékeket reklámoztak, és ezzel jogsértést követtek el.

A HYD 2012-ben és 2013-ban a csökkentett deutériumtartalmú Preventa ivóvízzel kapcsolatban folytatott reklámkampányt. A víz nem minősül sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A HYD a

Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságánál (GYEMSZI-OGYI)

többször is kezdeményezte csökkentett deutériumtartalmú víz készítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését. A GYEMSZI-OGYI ezt elutasította.

viz

A GVH megállapította, hogy a HYD jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző és gyógyító hatást. A HYD kommunikációjában többször a Preventa termékek megnevezése nélkül kerültek megjelenítésre a deutériumcsökkentés gyógyhatásai, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegségmegelőzésre, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai.

Viszont az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy 

  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el;
  • részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat célzott meg;
  • akik az átlagosnál fogékonyabbak az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kommunikációra.

A GVH korábban kétszer is jogsértést állapított meg a Preventa termékek kommunikációjával kapcsolatban. Enyhítő körülményként értékelték, hogy a HYD jelentős és hosszú ideje tartó, ismétlődő erőfeszítéseket tesz egy csökkentett deutériumtartalmú, emberi alkalmazásra szánt termék gyógyszerkénti hatósági engedélyezésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!