Judit
2 °C
7 °C

Egyre gyakoribb a tömeges állatpusztulás

2015.01.13. 16:57

Az MTI egy új tanulmányra hivatkozva azt írja, egyre gyakrabban fordulnak elő tömeges pusztulások a madarak, a halak és a tengeri gerinctelen állatok körében.

Tömeges pusztulás az, amikor egy populáció jelentős hányada – akár több mint 90 százaléka – rövid időn belül odavész. Ilyen esetek ritkán fordulnak elő, ám óriási csapást jelenthetnek egy populáció számára. 

Mostanáig egy tanulmány sem foglalkozott a tömeges állatpusztulások gyakoriságában, kiterjedésében és okaiban fellelhető számszerű minták elemzésével.

– mondta Stephanie Carlson, a Kaliforniai Egyetem Berkeleyi Intézményének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A Berkeley, a San Diegó-i Egyetem és a Yale Egyetem kutatói a releváns szakirodalomra támaszkodva számba vették az 1940-től napjainkig dokumentált eseteket, mintegy 2500 állatfajra kiterjedően. A PNAS-ben megjelent tanulmányukban 727 esetet vizsgáltak.

Elképzelhető, hogy a kapott eredményeik egy része abból fakad, hogy az elmúlt évtizedekben megszaporodtak a tömeges állatpusztulásokról szóló jelentések, de miután ezt a tényezőt is számításba vették, azt állították, hogy bizonyos állatok esetében gyakoribb a tömeges pusztulások száma.

A kutatók szerint a tömeges pusztulások oka

  • 26 százalékban valamilyen betegség;
  • 25 százalékban a mérgező algavirágzáshoz hasonló környezeti problémák és az éghajlathoz köthető hatások;
  • 19 százalékban az emberhez közvetlenül köthető hatások, például a környezetszennyezés.

A legsúlyosabb esetekben egyszerre több tényező is közrejátszott a pusztulásban. Az eredmények szerint a vizsgált hetven év alatt évente nagyjából eggyel nőtt a tömeges pusztulással járó esetek száma. A kutatók szerint a jövőben akár amatőröket is be lehetne vonni a munkába, hogy valós időben dokumentálják az eseményeket.