Árpád
-2 °C
3 °C

Eldobja az agyát, olyan képek jönnek a Plútóról

2015.01.13. 11:21

Sajnos még nem ma, de pár napon belül kezdődik a műsor, írja az MTI. A beszámoló szerint az amerikai New Horizons űrszonda január 15-én, szinte napra pontosan kilenc évvel az indítása után végre elkezdheti a Plútó törpebolygó, valamint öt kísérője közül a legnagyobb, a Charon hold megfigyelését.

Az űrszondát 2006. január 19-én indították a New Frontiers program első küldetéseként, és ez év július 14-én éri el a Plútót: ekkor körülbelül tízezer kilométerre közelíti meg a törpebolygó jeges felszínét. Will Grundy, a Forbes magazinnak nyilatkozó csillagász szerint az ekkor készülő képek láttán az agyunkat is eldobjuk majd. A 700 millió dolláros projekt keretében a New Horizons lesz az első űrszonda, amely közelről vizsgálhatja a Plútót és holdjait, valamint a Kuiper-öv egy-két objektumát, mielőtt elhagyná a Naprendszert.

Az űrszonda energiaellátását radioizotópos termoelektromos generátor biztosítja, hét műszere segítségével nagyfelbontású felvételeket készít, a törpebolygó és holdjai összetételét elemzi, a napszelet és a mágneses mezőket vizsgálja, tanulmányozza a Plútó légkörét, valamint pormintákat vesz. A küldetés hozzájárulhat központi csillagunk és planétái születési titkainak megismeréséhez is, hiszen a Kuiper-öv a Naprendszer képződésének törmelékét tartalmazza.

A Plútót a Naprendszer 9. bolygójaként 1930-ban fedezte fel Clyde Tombaugh (1906-1997) amerikai csillagász. Átmérője a Hold kétharmadának átmérőjét sem éri el, az égitest a legnagyobb naptávolság idején 7,375 milliárd kilométerre van központi csillagunktól, amelyet 248 éves pályája során legfeljebb 4,436 milliárd kilométerre közelít meg.

Az égitest szinte a kezdetektől éles szakmai viták tárgya volt, a csillagászok egy része bolygónak, más része törpebolygónak ítélte, de akadtak olyan szakemberek is, akik a Neptunusz szökött holdjának vagy üstökösnek vélték. A Nemzetközi Csillagászati Unió 2006. augusztus 24-i döntése értelmében az égitest elvesztette bolygóstátuszát, plutoida törpebolygónak minősül, ez a 134340 katalógusszámú aszteroida. Tudománypolitikai érdekesség, hogy a közelmúltban ismét felerősödött az a lobbi, ami visszaadná a törpebolygónak a bolygó-státuszt, azonban szakértők szerint emögött valószínűleg pont a New Horizons támogatói állnak csak, a csillagászszakma nem gondolkozott el komolyan a kérdésen.

"Mivel a törpebolygó oly távol van, keveset tudunk Plútóról és a holdjairól. Rejtélyes égitestről van szó, hiszen a felszínén például a hőmérséklet mínusz 230 Celsius-fok, ám szokatlan módon a légkör felsőbb rétegei melegebbek" - magyarázta Sheila Kanani, a Királyi Asztronómiai Társaság bolygókutatója.

A misszió érdekessége, hogy az űrszonda fedélzetén elhelyeztek egy konténert, amely Clyde Tombaugh hamvainak egy részét tartalmazza. Az 1997. január 17-én elhunyt tudós halála előtt azt kérte, hogy a világűrben leljen végső nyugalomra, ám aligha képzelhette, hogy földi maradványai eljutnak az általa felfedezett jeges égitest közelébe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?