Árpád
-2 °C
3 °C

Havi 320 ezerből lehet megélni a Föld leghidegebb településén

2015.01.13. 17:50

A leghíresebb és leghidegebb helyen akar élni, ami nem a Déli-sark? Akkor ön az oroszországi Ojmjakonba szeretne költözni, és most egy arrafelé élő újságíró összeszedte, mire kell felkészülnie, ha azon a településen szeretne lakni, ahol a -20 Celsius-fok tavaszias melegnek számít.

Bolot Bocskarev jakutszki újságíró Ojmjakonba vágyó külföldiek kérdéseire válaszolt. A cikkből kiderül például, hogy nagyjából havi 1000 euróból, vagyis 320 ezer forintból már egész jól meg lehet élni a könyörtelen hidegről ismert településen. Ez a következőkre mehet el:

  • 45-62 ezer forint albérletre
  • 80 ezer forint étkezésre
  • 4-8 ezer forint internet-előfizetésre

Ha valaki szórakozni szeretne, akkor vagy hetente elkölt nagyjából kétezer forintot egy helyi koncertre, vagy elmegy Jakutszkba, és ott rúg ki a hámból. Az utóbbi kicsit drágább, az útiköltség simán elérheti a 40 ezer forintot. Az internet olcsósága is megtévesztő, Bocskarev szerint a szélessávú net nagyjából olyan álom, mint a homokos tengerpart: még a közeli meteorológiai állomáson is csak Edge vagy GPRS van, de azt legalább az összes helyi mobilszolgáltató stabilan hozza. Ez az állomás szintén az Ojmjakon-völgyben lévő Tomtorban van. A -71,2 fokos hidegrekordot is Tomtorban mérték, de az emberek valamiért mégis inkább Ojmjakonba költöznének, mert az vált híressé.

Fontos lehet tudni, hogy nem egyszerű huzamosabb ideig a környéken maradni, az orosz hatóságok nem nagyon adnak vízumot senkinek csak úgy, hogy odaköltözzön egy vidéki városba. Más a helyzet, ha valakinek sikerül erre okot adó munkát szereznie, például elszegődik angoltanárnak egy helyi iskolába, akkor a tanév 9 hónapjára megoldott a dolog.

Ojmjakont még a második világháború alatt alapították, ide futott be a szovjeteknek küldött amerikai hadianyag egy része. A környék békeidőben szinte teljesen elvesztette stratégiai fontosságát, de most, hogy a sarkköri területek alatt szunnyadó olaj- és gázmezők felértékelődtek, ismét felívelhet a világ leghidegebb lakott településeként ismert hely népszerűsége.

A Wikipédia szerint az évi hőingás a mérések kezdete óta a legszélsőségesebb esetben elérte a 100 fokot, nyáron feljegyeztek 30 foknál magasabb hőmérsékletet, télen pedig mínusz 60 foknál hidegebbet is. A leghidegebb értéket 1926-ban jegyezték fel, ez volt a korábban már említett -71,2 fok, de szakértők szerint vitatott, hogy tényleg ennyire hideg volt-e, mert ez nem mért, hanem számolt (extrapolált) érték. A lakók szempontjából persze mindegy, mert az éghajlati jellemzők a következők:

  • A legalacsonyabb hőmérsékleti rekord: -65,4 °C (1973. január, ez a hivatalos érték)
  • A legmagasabb hőmérsékleti rekord: 32,6 °C (1989. július)
  • A csapadékos napok száma, átlag: 54 nap/év
  • A zivataros napok száma, átlag: 10 nap/év
  • A hóviharos napok száma, átlag: 1 nap/év
  • A hótakaróval borított napok száma, átlag: 214 nap/év

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?