Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vészriadó volt a Nemzetközi Űrállomáson

2015.01.14. 16:34

Szerda reggel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) amerikai moduljában megszólalt a riasztó. A legénységet felszólították, hogy azonnal evakuáljanak, és menjenek át az orosz modulba. A NASA szerint a legénység nincs veszélyben, de még nem találták meg a riasztás okát.

A riasztó hajnali 4 óra körül szólalt meg. A rendszer általában akkor aktiválódik, ha ammóniaszivárgást észlel, de ezúttal nem találtak erre utaló konkrét bizonyítékot. A NASA szerint lehetséges, hogy egy szenzor romlott el, vagy egy áramkör hibásodott meg, és ez okozhatta a riasztást.

Az Expedition 42 legénysége az amerikai szegmensben tartózkodott a riasztás idején. Gyorsan magukra csatolták a légzőmaszkjukat, és átmentek az orosz modulba. Az energiaellátást azóta visszakapcsolták, az irányítók pedig próbálják kideríteni, hogy mi történhetett az ISS-en. A houstoni központ azért gyanakodott ammóniaszivárgásra, mert ilyen már többször is előfordult az ISS-en, de ezúttal nem találtak erre utaló jeleket. 

A hatfős legénység még mindig az orosz modulban van. Nincsenek közvetlen veszélyben, mivel legalább egy hétre elegendő élelmiszerük van.