Árpád
-2 °C
3 °C

Itt vannak az első képek a bumerángrakéta becsapódásáról

2015.01.16. 08:37

Elon Musk, a SpaceX űrvállalat vezérigazgatója twitteres csatornáján tette közzé az első nyilvános képeket abból a felvételről, amin az látható, ahogy a cég speciális, visszatérő rakétája megpróbált leszállni egy tengeri úszóplatformra még múlt szombaton, magyar idő szerint dél körül. A teszt sikertelen volt, a Falcon-9-es rakéta ugyan a várt helyre ereszkedett le, valami félrecsúszott a folyamatban, mert a nyugodt landolás helyett összetört a bárka fedélzetén.

B7c73oaCQAA7V-j
Fotó: Elon Musk / Twitter / @elonmusk

A képeken látszik, hogy a rakéta valószínűleg a kormányzásért felelős csűrőlapátok hibája miatt majdnem 45 fokos szögben megdőlve érkezett az uszályra, ott dovább dőlt, felrobbant és darabokra hullott szét. Korábbi képeken látszott, hogy a bárka is megsérült: a fedélzeti elemek egy része megégett és behorpadt, de a hajó oldalán is hatalmas lukak tátonganak.

Elon Musk, a cég vezérigazgatója twitteres csatornáján követőinek válaszolva elmondta, hogy valószínűleg a rakéta visszatérését irányító speciális csűrőlapátokkal volt valami gond. Musk szerint a grillrácshoz hasonlító szárnyak jól vizsgáztak a szuperszonikus és szubszonikus sebességen, azonban a leszállás közben egyszerűen kifogyott belőlük az irányításhoz szükséges hidraulikus folyadék.

A cég és Musk nem esett kétségbe: a következő próbánál másfélszer több hidraulikus folyadékot használnak majd, és amúgy is a Mars kolonizációját tervezgetik.

B7c-iRaCYAAPxQ9
Fotó: Elon Musk / Twitter / @elonmusk

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?