Itt vannak az első képek a bumerángrakéta becsapódásáról

2015.01.16. 08:37

Elon Musk, a SpaceX űrvállalat vezérigazgatója twitteres csatornáján tette közzé az első nyilvános képeket abból a felvételről, amin az látható, ahogy a cég speciális, visszatérő rakétája megpróbált leszállni egy tengeri úszóplatformra még múlt szombaton, magyar idő szerint dél körül. A teszt sikertelen volt, a Falcon-9-es rakéta ugyan a várt helyre ereszkedett le, valami félrecsúszott a folyamatban, mert a nyugodt landolás helyett összetört a bárka fedélzetén.

B7c73oaCQAA7V-j
Fotó: Elon Musk / Twitter / @elonmusk

A képeken látszik, hogy a rakéta valószínűleg a kormányzásért felelős csűrőlapátok hibája miatt majdnem 45 fokos szögben megdőlve érkezett az uszályra, ott dovább dőlt, felrobbant és darabokra hullott szét. Korábbi képeken látszott, hogy a bárka is megsérült: a fedélzeti elemek egy része megégett és behorpadt, de a hajó oldalán is hatalmas lukak tátonganak.

Elon Musk, a cég vezérigazgatója twitteres csatornáján követőinek válaszolva elmondta, hogy valószínűleg a rakéta visszatérését irányító speciális csűrőlapátokkal volt valami gond. Musk szerint a grillrácshoz hasonlító szárnyak jól vizsgáztak a szuperszonikus és szubszonikus sebességen, azonban a leszállás közben egyszerűen kifogyott belőlük az irányításhoz szükséges hidraulikus folyadék.

A cég és Musk nem esett kétségbe: a következő próbánál másfélszer több hidraulikus folyadékot használnak majd, és amúgy is a Mars kolonizációját tervezgetik.

B7c-iRaCYAAPxQ9
Fotó: Elon Musk / Twitter / @elonmusk

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport