Árpád
-2 °C
4 °C

Találja ki, most épp miért csíkos a zebra

2015.01.16. 11:20

Mikor már épp azt hittük, hogy végre tudjuk, miért csíkosak a zebrák, kiderült, hogy még nem jött el a nyugodt hátradőlés pillanata. Bár egy korábbi kutatás szerint a csíkok a vérszívó legyek elhessegetésében segítenek, mások szerint pedig a rejtőzésben van szerepük, egy új vizsgálat valami mást talált.

A UCLA munkacsoportja a csíkosságot a különböző élőhelyek környezeti változóival vetette össze, egész pontosan azt nézték, van-e összefüggés a csíkosság és az élőhely klímája között. Természetesen van.

Brenda Larison, a tanulmány vezető szerzője és kollégái azt találták, hogy minél melegebb van az az adott zebra élőhelyén, annál több csíkot találunk az állatokon. Larison szerint ráadásul az ő kutatásuk semmilyen bizonyítékot nem talált a korábbi ötletekre, vagyis a csíkoknak szerintük sem a ragadozók megtévesztésében, sem a legyek lerázásában nincs szerepe.

„Még hátra van jó néhány ellenőrzés, de úgy tűnik, hogy a csíkok célja az állatok testhőjének szabályozása. Az eredményeink szerint az összefüggés létezik, de a pontos okot még nem találtuk meg” – mondta Larison.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?