Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bekerítették a BME oktatóreaktorát

2015.01.20. 10:22

Kedd délelőtt olvasónk jelezte, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási célokra használt atomreaktorát körbekerítették rendőrségi szalaggal, és kint van a helyszínen a katasztrófavédelem és a tűzoltóság is.

Czifrus Szabolcs, a Nukleáris Technikai Intézet igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy nem történt baleset, csupán gyakorlatról  van szó. Azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan reagálnak a tűzoltók egy tűzesetre a reaktorban, milyen gyorsan lehet kimenekíteni az embereket.

Emellett közben illegális behatolást szimuláltak, mintha valaki nukleáris anyaghoz jutott volna az épületből, őt kellett a rendőrségnek elfognia.

A BME reaktora egyébként oktatóreaktor, nem termelnek vele felhasználható áramot, maximum 100 kilowattot képes előállítani. Az 1971-ben indított reaktor oktatási és kutatási célokra alkalmas. Itt kutatják például a negyedik generációs gázhűtésű reaktorokat is.