Horrorcápát fogtak Ausztráliában

2015.01.21. 09:56

Spielberg-film? Idegborzoló zene? Egy bután néző, áramvonalas fehér cápa? És ez a félelmetes? Akkor milyen jelző illene erre a vízben élő, másfél méter hosszú uszonyos bőrzsákra, amire ránőtt egy birkózó nyaka, illetve a Sátán kedvenc kutyájának a feje? És ez nem filmtrükk; az állatot most találták egy halászhálóban.

sharkfrilled
Fotó: setfia.org

A ritka fodros cápát Ausztrália partjainál halászták ki, ami némi magyarázatot adhat az állat furcsa külsejére; az evolúció abban a térségben néha bekötött szemmel dolgozott, kérdezzék csak meg a tripla vaginájú kengurukat. Fodros cápákat még erre is ritkán látni. Az állatot élő fosszíliának is nevezik, mivel az első ősei már 80 millió éve megjelentek a Földön.

A fodros cápa 1200 méternél sekélyebb vizekben él; a most kifogott példány egy, a tengerfenéken vontatott halászhálóba került bele. Az állat kígyószerű módon úszik a vízben, miközben az áldozataira vadászik. A másfél méter hosszú angolnaszerű testéhez hat pár kopoltyú társul, valamint egy undorító fej, 25 fogsorral, és összesen 300 foggal.

A cápát egy helyi halász, David Guillot fogta ki; mint elmondta, már harminc éve járja a tengert, de ilyen állatot még ő se látott soha. Az állat testét a tudományra hagyták (egész pontosan az Ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezetre), remélhetőleg nem fogják visszaküldeni.  • Hírek
  • Hírek