Judit
2 °C
7 °C

Miért akar láthatatlan lenni egy szlovák?

2015.01.21. 11:26

Láthatatlanná tévő köpeny – írja J. K. Rowling és több tucat magyar népmese. Szlovák tudósok már fejlesztik – teszi hozzá az MTI, és bármennyire hihetetlen, ez az igaz, nem a népmese.

A statikus mágneses térben láthatatlanná tévő köpenyt a szlovák kutatók a NASA-val együttműködve fejlesztik. Fedor Gömöry, a szlovák tudományos akadémia elektromérnöki intézetének munkatársa szerint a tárgyak így tökéletes elrejthetők a mágnesesség elől.

Gömöry elmagyarázta, hogy a megszerzett tudás segítségével az űrbéli körülményeket lehet szimulálni. Ha elkészül a köpeny, megvizsgálhatják, hogy hat az emberekre és az állatokra a mágneses mező hiánya. A mágneses mezőtől való védelem kutatásából származó ismeretek felhasználásának másik területe az építésnél használt vas rozsdásodásának csökkentése.

Elvben el lehet készíteni azt a köpenyt, ami kizárja a mágneses teret, de egyelőre nem tökéletes a találmány, nincs még kész. A mágneses tér a nullához közelít, de még nem tökéletesen nulla.

– mondta Gömöry.

A kutatók eddig tízmilliomodára csökkentették a mágneses térerőt a köpennyel, ami egy két koncentrikus rétegből álló henger. A belső réteg a mágneses teret taszító szupravezető, a külső ferromágneses anyag, amely vonzza azt. Ha a készülék mágneses mezőbe kerül, akkor nem téríti el a statikus mágneses erővonalakat, nem mutat sem árnyékot, sem visszatükröződést. Így bármilyen, a hengerbe helyezett tárgy láthatatlanná válik a mágneses tér számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?