Adalbert
15 °C
21 °C

Csak repül, aztán hopp, egy döglött fácán

2015.01.25. 23:05

Csak idő kérdése volt, hogy a viselhetőtechnológia-őrület az állatvilágba is begyűrűzzön – sőt, nem is ez az első eset, hogy megtörtént. Egy éve írtunk róla, hogy fejkamerákkal vizsgálták, hogyan vadásznak a sólymok. Ezúttal egy héja vacsorájának útját követhetjük nyomon a madártávlattól a pusztulásig.

Az itt látható videót tudósok is elemezték; a kutatási eredményeiket a Journal of Experimental Biology folyóiratban tették közzé.

Vadászsólyom fejkamerával

A Haverford Egyetem kutatója, Suzanne Amador Kane, a tanulmány társszerzője elmagyarázta, hogy a héják alapvetően kétféle vadászati stratégiát használnak. Az egyiknél olyan ívben repülnek, hogy végül keresztezzék a zsákmányállat haladási pályáját. Ilyenkor az áldozat nem veszi észre a héját, de a zsákmányt is könnyebb elvéteni. Üldöző módba kapcsolva már jobbak az esélyei, mivel ilyenkor az áldozat végig a madár látóterében marad – ez a stratégia leginkább a modern vadászgépek célkövető rendszerére emlékeztet.

A kutatók elismerték, hogy a héják kifinomultabb módszerekkel is vadászhatnak; most azon dolgoznak, hogy megállapítsák, a fennmaradó esetek 25 százalékában a ragadozó madaraknak hogy sikerül elkapniuk a zsákmányt.