Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Szegény Tutanhamonnak letört a szakálla

2015.01.26. 10:00

Elismerték kairói szakértők a hét végén, hogy tisztítás közben leesett Tutanhamon fáraó halotti maszkjának szakálla, és azt szakszerűtlenül, vitatott anyaggal ragasztották vissza, írja az MTI.

Az egyiptomi hatóságok pénteken még hevesen tagadták a világsajtóban a héten elterjedt híreket arról, hogy kár keletkezett a fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában.

A régészeti minisztérium által felkért Christian Eckmann német restaurátor megvizsgálta a maszkot és megállapította a rongálódást - közölte vasárnap az Al-Ahram című kormánylap.

A német szakértő szerint a halotti maszk nincs veszélyben, a hiba kijavítható - tudósított internetes oldalán az Al-Ahram egy, az Egyiptomi Múzeumban tartott sajtóértekezletről.

Eckmann szerint normális, ha a szakáll idővel leválik. A fáraó ékességét legutóbb 1941-ben, a maszk restaurálása közben rögzítették.

A friss rongálódás még tavaly történt. Amikor a szakáll tisztogatás közben levált, visszaragasztásához egy szakmai körökben vitatott ragasztót, epoxigyantát használtak, amelyet ráadásul szakszerűtlenül vittek fel a maszkra - idézte a hírportál a német restaurátort, aki szerint a sérülés orvosolható.

Az Al-Ahram szerint a hatóságok Eckmannt bízták meg a helyreállítással.

Tutanhamon halotti maszkját Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.