Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Tízezer éves erdőbe botlott egy angol búvár

2015.01.26. 15:38

Elsüllyedt erdőt fedeztek fel búvárok a kelet-angliai Norfolk partjainak közelében. A Kelet-angliai Egyetem (UEA) professzora, Julian Andrews rendkívül izgalmasnak nevezte a felfedezést. Mint elmondta, a famaradványok elemzése azt mutatja, hogy a terület nagyjából tízezer éves – írja az MTI.

Az erdőt a Sea Search elnevezésű projekt egyik önkéntes búvárja, Dawn Watson fedezte fel, amikor egy hatalmas fekete hullámmal találta szembe magát, majd később rájött, hogy valószínűleg egy tölgyfaerdő maradványaiba botlott.

A szakemberek szerint az erdő az Északi-tenger Atlantiszának nevezett, évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerland része volt. A partvonaltól mintegy kétszáz méterre fekvő erdőt azután fedezték fel, hogy az elmúlt téli vihardagály több ezer tonna homokot mozdított el az óceán mélyén.

Doggerland Észak-Skócia, Dánia és a Csatorna-szigetek között terült el, és vadászó-gyűjtögető népeknek adott otthont. A sós mocsarakkal, földnyelvekkel, hegyekkel és folyótorkolatokkal teleszórt területet több ezer év alatt hódította el a tenger, otthonaik elhagyására kényszerítve az ott élőket. A megmaradt törzsekkel egy Északi-tenger felől érkező ötméteres szökőár végezhetett, amelyet víz alatti földcsuszamlás váltott ki. Martin Warren geológus szerint a terület vízszintje a legutóbbi jégkorszak után süllyedt vissza a maira.