Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízezer éves erdőbe botlott egy angol búvár

2015.01.26. 15:38

Elsüllyedt erdőt fedeztek fel búvárok a kelet-angliai Norfolk partjainak közelében. A Kelet-angliai Egyetem (UEA) professzora, Julian Andrews rendkívül izgalmasnak nevezte a felfedezést. Mint elmondta, a famaradványok elemzése azt mutatja, hogy a terület nagyjából tízezer éves – írja az MTI.

Az erdőt a Sea Search elnevezésű projekt egyik önkéntes búvárja, Dawn Watson fedezte fel, amikor egy hatalmas fekete hullámmal találta szembe magát, majd később rájött, hogy valószínűleg egy tölgyfaerdő maradványaiba botlott.

A szakemberek szerint az erdő az Északi-tenger Atlantiszának nevezett, évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerland része volt. A partvonaltól mintegy kétszáz méterre fekvő erdőt azután fedezték fel, hogy az elmúlt téli vihardagály több ezer tonna homokot mozdított el az óceán mélyén.

Doggerland Észak-Skócia, Dánia és a Csatorna-szigetek között terült el, és vadászó-gyűjtögető népeknek adott otthont. A sós mocsarakkal, földnyelvekkel, hegyekkel és folyótorkolatokkal teleszórt területet több ezer év alatt hódította el a tenger, otthonaik elhagyására kényszerítve az ott élőket. A megmaradt törzsekkel egy Északi-tenger felől érkező ötméteres szökőár végezhetett, amelyet víz alatti földcsuszamlás váltott ki. Martin Warren geológus szerint a terület vízszintje a legutóbbi jégkorszak után süllyedt vissza a maira.