Valér
-1 °C
0 °C

Holdja is van a földsúroló aszteroidának

2015.01.27. 17:00

Hold is kíséri a 2004 BL86 nevű, példátlanul nagy aszteroidát, amely hétfő délután repült el a Föld közelében. Optikai teleszkópok adataiból ez korábban is feltételezhető volt, de most már bizonyos – közölte Detlef Koschny, az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársa kedden.

Ez nem szokatlan dolog: a 200 méter átmérőjűnél nagyobb földközeli aszteroidák mintegy 16 százalékának van egy vagy akár két holdja – írja az MTI. A 325 méter átmérőjű aszteroida kísérője kisebb, 70 méter átmérőjű – közölte az amerikai űrhajózási hivatal (NASA). Az égitest mérete egyébként a közeli mérések szerint kisebb annál, mint feltételezték: a csillagászok előzőleg 450 és 900 méter közöttire becsülték az átmérőjét.

A rekorder aszteroida hétfő délután közép-európai idő szerint röviddel 17 óra után 1,2 millió kilométerre közelítette meg a Földet, azaz körülbelül háromszor olyan messze volt, mint a Hold. Az ismeretek szerint eddig még egyetlen hasonló méretű kisbolygó sem közelítette meg ennyire a bolygót.

A 2004 BL86 aszteroida, melyet először 2004-ben pillantottak meg Új-Mexikóból, legközelebb 200 év múlva kerül hasonlóan közel a Földhöz, de egy másik óriási űrsziklával már 2027-ben lesz egy újabb közeli találkozás.

A kisbolygók vagy aszteroidák a Nap körül keringő szilárd anyagú égitestek. Legtöbbjük feltehetően a Naprendszer kialakulásának korai szakaszából származik.