Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Farkasvédelmi program indul Magyarországon

2015.01.30. 10:42
Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkasok védelmét szolgáló kutatói együttműködése, a hazai természetvédelem két kulcsszereplőjének megállapodása a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas kilövések elleni harcra hívja fel a figyelmet - közölte a nemzeti park igazgatósága az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a háborítatlan erdőterületek hiánya, valamint az illegális kilövések rendkívüli veszélyeket jelentenek a farkasokra, holott jelenlétük elengedhetetlen az erdők életközösségének egészséges működéséhez. Szabályozzák a növényevő szarvasok, őzek, vaddisznók állományait és ezzel hozzájárulnak az erdei növényzet regenerálódásához.

A farkas a közkeletű vélekedésekkel ellentétben nem támad emberre, a háziállatok pedig megvédhetők.

Az aggteleki karszt magyar és szlovák oldalán a kutatók évtizedek óta kísérik figyelemmel a jelen lévő nagyragadozókat, így a farkasokat is. Az elmúlt évben tizennégy példányt tudtak beazonosítani DNS-ük alapján, az állatok mintegy 170 négyzetkilométeres területen kóboroltak. Idén is bukkantak már farkasok nyomára.

A természetvédelmi kutatás az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság irányításával, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum munkatársaival közösen folyik, így megtörtént a szakmai szempontból egységet képező régió országhatárral megosztott két oldalát érintő természetvédelmi tevékenységek összehangolása is.

A kutatás célja egyebek mellett az volt, hogy a Szlovákiából Magyarországra visszatelepült őshonos nagyragadozók hazai ökológiai sajátosságait vizsgálja. A projekt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében - mintegy félmillió eurós európai támogatással - valósult meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!