Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Ilyen gyors biológiai átmenetet még nem látott a világ

2015.02.10. 13:01

Rendkívül rövid idő leforgása alatt váltotta fel egymást két pingvinfaj az ötszáz évvel ezelőtti Új-Zélandon – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely szerint ez volt a valaha végbement egyik leggyorsabb ütemű biológiai átmenet.

Az Otago Egyetem szakemberei által vezetett vizsgálat során a kutatók pingvinfosszíliák radiokarbonos kormeghatározása és DNS-analízise révén térképezték fel a mindössze néhány évtized alatt lezajlott folyamatot – írja az MTI.

„Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az első telepesek érkezésekor Új-Zélandot Waitaha-pingvinek lakták. Az állatok vadászata és élőhelyük megváltozása azonban ennek a szárazföldi pingvinfajnak a kipusztulásához vezetett, mielőtt a sárga szemű pingvinek megérkeztek a területre a szubantarktikus régióból” – fogalmazott közleményében Nic Rawlence. A kutató megjegyezte, hogy egészen mostanáig nem volt világos, hogy pontosan mikor pusztult ki az egyik és mikor jelent meg a másik faj.

Az új eredmények szerint a Waitaha-pingvinek nagyjából ugyanakkor haltak ki, mint a hatalmasra nőtt, repülésre képtelen madarak, a moák, vagyis az emberek letelepedését követő nagyjából 200 éven belül. A sárga szemű pingvinek mindössze néhány évtized leforgása alatt váltották fel a Waitaha-pingvineket az 1500-as évek elején.

Ian Smith professzor szerint ez a rendkívül gyors ütemű biológiai átmenet arra utal, hogy az emberi jelenlét hatása jelentősen megváltozott akkortájt. "Érdekes, hogy a közelmúltbeli régészeti tanulmányok ugyancsak azt sugallják, hogy nagyjából 1500 körül az Új-Zéland déli részén élő maorik száma lecsökkent, és egy jelentős étrendbeli változás is lezajlott" - emelte ki a tudós.

Az Otago Egyetem szakemberein kívül a vizsgálatban az Aucklandi Egyetem, az ausztrál Adelaide-i Egyetem, az Oslói Egyetem és két új-zélandi múzeum munkatársai vettek részt.