Erik, Alexandra
EUR 382,94 Ft
USD 364,22 Ft
9 °C
23 °C

A pingvinek nem érzik a halak ízét

2015.02.17. 13:01

Az ízlelés általában segíti az állatok életben maradását, de a pingvinnek nincs szüksége ilyesmire, mert egyben nyeli le a halakat. Az evolúció elintézte az ízlelésért felelős génjeit, és a röpképtelen madarak ma már csak a sós és savanyú ízeket érzékelik.

A pingvinek az édes, a keserű és az umami (húsos) ízeket egyáltalán nem érzékelik. Az utóbbi meglepő egy húsevő állatnál, de a pingvin nem sok hasznát venné a hús ízének, hiszen a halakat rágás nélkül fogyasztja el.

A fagyos környezet sem segíti az ízek érzékelését, mondta Jiancsi Csang az amerikai Michigan Egyetem és a kínai Wuhan Egyetem munkatársa. Az édes, a keserű és az umami ízérzékelő receptorai nagyon alacsony hőmérsékleten nem tudnak jeleket küldeni az agynak. Valószínűleg ez vezetett a gének elvesztéséhez.

A madarak többsége egyébként egyáltalán nem érzékeli az édes ízt, ami alól a nektárt fogyasztó kolibri a kivétel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek