Gyorsan terjed Ázsiában az ellenálló malária

2015.02.20. 13:34

Az Artemisinin nevű gyógyszerrel szemben ellenálló maláriakórokozók terjednek Délkelet-Ázsiában - írja az MTI. A probléma egyre nagyobb méreteket ölt Mianmarban, Kambodzsában, Thaiföldön és Vietnamban, és a kórokozó már 25 kilométerre megközelítette India határát. A kutatók szerint aggasztó a sebesség, amivel a kórokozó terjed.

A gyógyszer-rezisztencia problémája különösen élesen vetődik fel Mianmarban, ahol a betegséget terjesztő paraziták, a vérben és szövetekben élősködő plazmódiumok már megközelítették az indiai határt, és ha azt átlépik, komolyan veszélybe kerülhet a malária világméretű megfékezésére tett erőfeszítés - közölte az Oxfordi Egyetem Charles Woodrow vezette kutatócsoportja. 

A tudósok 2013-ban és 2014-ben 940 maláriapácienstől vett vérmintát elemeztek mianmari maláriaközpontokban és Thaiföld, valamint Banglades határ menti térségeiben, és az esetek 39 százalékában mutálódott, vagyis az általánosan használt Artemisininre rezisztens kórokozókat találtak.

Afrikai páciensekben még nem találtak Artemisinin-rezisztens kórokozókat, ami nagy szerencse, mert a régen váltóláznak nevezett betegség ottani gyakori előfordulása miatt katasztrófát jelentene a rezisztens mutációk megjelenése. Dél-Amerikában gyanítják a rezisztens kórokozók jelenlétét, de erre még nincsenek bizonyítékok.

A növekvő gyógyszer-rezisztencia miatt az Egészségügyi Szervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a betegeket ne csak Artemisininnel, hanem gyógyszer-kombinációval kezeljék. 

A WHO adatai szerint a világon 2013-ban 198 millió ember betegedett meg váltólázban, 584 ezren meg is haltak e trópusi betegségben, 90 százalékuk Afrikában. A maláriát okozó paraziták fertőzött szúnyogok csípése révén terjednek. A betegség a májat támadja meg, ami a vörösvérsejtek pusztulásához, lázhoz, fejfájáshoz, hányáshoz vezethet. Ha nem kezelik, gyorsan veszélybe kerülhet a páciens élete.  • Hírek
  • Hírek