Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

A Dunakeszi reptéren készült a NASA nap fotója

2015.02.21. 11:10

A NASA APOD (nap képe/asztronómia) február 21-ére a nap képének Kovács Csaba fotóját válaszotta, melyet a a magyar fotós Dunakeszi repülőtéren készített: egy Antonov AN-2-es repülőgépet fényképezett 45 napon át lyukkamerával.

"A képet 2013 telén készítettem. Az általam készített lyukkamera ennyi ideig volt a helyszínen, és rögzítette az egy helyben álló Antonov AN-2 repülőgépet. A háttérben szépen kirajzolódik a nap pályája, ahogy bal oldalon felkel és jobb oldalon, azaz nyugaton lenyugszik" - mondta a büszke fotós az Indexnek.

45 days solargraphy Csaba Kovacs
Fotó: Kovács Csaba / NASA APOD

Nagyon jól ki lehet olvasni a fotókból, hogy amikor magasan járt a nap, közel voltunk a napfordulóhoz, amikor alacsonyan, akkor a télihez, és azt is, hogy milyen volt általában az időjárás. Érdekesség, hogy a képhordozó alapjában véve fekete-fehér, de digitális előhívás után az elkészült kép színes lesz – tette hozzá a fotós.

A képhez szükséges csúcstechnológiáról itt írtunk bővebben. A kép lyukkamerával készült, amely lényegében a legegyszerűbb fényképezőgép. Még gépnek is túlzás nevezni: egy egyszerű dobozról van szó, oldalán egy apró lyukkal. Ezen keresztül fény szűrődik be a doboz belsejébe, ahol egy fényérzékeny hordozóra (film vagy papír) vetül ki. A szolárgráfia a lyukkamerás világon belül is különlegesség, ez a fényképészet leghosszabb expozíciós értékeivel dolgozó műfaja. Egészen pontosan a pár órányitól akár a fél éves felvételekig készülnek a képek.