Madárgyilkos naperőművet teszteltek

2015.02.23. 15:27

A nevadai sivatagban nem szerencsés élővilágnak lenni, de erről keveset tudni, mivel az itteni élőlények az emberi tevékenység hatására gyakran elpárolognak, így nem maradnak szemtanúk. Viszont amihez az ötvenes években még kísérleti atomrobbantások kellettek, arra ma elég a megújuló energia iránti igény is.

A Crescent Dunes napenergia-projekt márciusban indul. Ha aktiválják a naperőművet, egyszerre több ezer tükör fogja egy központi toronyra fókuszálni a nap fényét, hogy megolvasszák az ebben tárolt több ezer tonna sót. Az olvadt só elpárologtatja a vizet, és az így képződő gőzzel meghajtják az elektromosságot fejlesztő turbinákat. Mivel a folyamat során nem képződik égéstermék, a naperőmű sokkal környezetkímélőbb lehet, mint egy széntüzelésű erőmű.

Csak egy baj van. Az erőmű röptükben elpárologtatja a fölé repülő madarakat.

A január 14-i tesztelésen a 110 megawattos erőmű tükreinek egyharmadát aktiválták. A tükrökkel összegyűjtött fényt az 1200 láb (365 méter) magas toronyra irányították. A hatórás tesztüzem alatt a biológusok 130, madárgyilkosságra utaló jelet észleltek; ez lehetett víz- és füstnyom, ami az intenzív hő hatására kigyulladó madarakat jelezte. A jelentésben leírták, hogy legalább egy madár a forróságtól azonnal gőzzé vált, és teljesen elpárolgott. Ez nem lenne egyedülálló eset: egy másik naperőmű, az Ivanpah állítólag kétpercenként felgyújt egy madarat.

Az összehasonlítások azt mutatják, hogy a naperőművek a legkevésbé veszélyesek a madarakra. A U. S. News and World Report statisztikái szerint a naperőművek nagyjából 28 ezer madár halálát okozzák, a szél-, atom- és szénerőművek, valamint az olaj- és gázfogyasztás tízmillió madarat pusztítanak el.

A Popular Science körüljárta, hogy mennyire megalapozott a becslés. A hivatalos energiafogyasztási adatokat felhasználva próbálták kideríteni, hogy 1000 megawatt energia hány madár pusztulásával jár. Eszerint a szénerőművek még mindig vezetik a listát (5), de a naperőművek (3) és a szélerőművek (2) sem sokkal kevésbé veszélyesek a madarakra.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a megújuló energia hülyeség (sőt: a globális felmelegedés okozta környezetpusztulással többet is veszíthetünk a madaraknál), viszont a hasonló helyzetekre épp a környezetvédelemnek kell megoldást találnia.  • Tippek
  • Babaváró hitel