Bionikus kezet kapott három osztrák férfi

2015.02.25. 13:46

Három sérült végtagú férfinek bionikus kezet ültettek be az orvosok Ausztriában. Az új kéz a lábukból a karjukba átültetett idegekkel és izmokkal irányítható – írja az MTI.

A három páciens a világon elsőként esett át a bionikus rekonstrukciónak nevezett eljáráson, amely magába foglalja az amputációt, az idegek és izmok átültetését, és az ezek által küldött gyenge jelek felhasználásának megtanulását a kéz irányításához.

A 30 éves Milorad Marinkovic egy több mint tíz évvel ezelőtti motorkerékpár-baleset óta nem tudta használni a jobb kezét, a bionikus művégtag segítségével azonban ma már képes megfogni egy szendvicset vagy egy üveg vizet. A jobb keze még mindig nem olyan gyors, mint az egészséges bal, de a használata majdnem ugyanolyan természetes, azt leszámítva, hogy a protézissel persze nem érez semmit.

Ha öt-hét évvel ezelőtt találkozom ezekkel a páciensekkel, megvontam volna a vállam és azt mondtam volna nekik, hogy semmit sem tehetek értük

– mondta Oskar Aszmann, a Bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársa, aki kollégáival együtt dolgozta ki az új eljárást. A szakember szerint néhány betegnél megoldás lehet a kézátültetés, ám ennek is megvannak a maga hátulütői, többek közt az, hogy a páciensnek élete végéig kilökődést gátló gyógyszert kell szednie.

Simon Kay, aki elsőként hajtott végre kézátültetést Nagy-Britanniában, a tanulmányhoz írt kommentárjában szintén azt hangsúlyozta, hogy a bionikus kéznek mindig meglesznek a maga korlátai, hiszen az emberi agy több ezer módon képes üzenetet küldeni a végtagnak, ám egy protézis ennyit képtelen feldolgozni.

Aszmann becslései szerint az új eljárás nagyjából 30 ezer euróba (9,2 millió forintba) kerül. A szakember és munkatársai a The Lancet című brit orvosi folyóirat internetes oldalán ismertették az általuk kezelt három férfi esetét.  • Tippek
  • Árfolyam