Taksony
-2 °C
3 °C

Fukusimában még mindig baj van

2015.02.27. 08:57
A helyi hatóságok és atomenergetikai szakértők szerdán ellenőrzést tartottak Japánban, a földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű területén, ahonnan a héten radioaktív víz szivárgott az óceánba.

A fukusimai prefektúra hatóságai megvizsgálták a vízelvezető rendszert, valamint a második reaktor blokk körüli területet. Mint kiderült, ez utóbbi blokknak a tetején gyűlt össze az a radioaktív tartalmú víz, amely utána nagy valószínűséggel a tengerbe folyt. A vízben a stroncium-137-es izotóp mértéke elérte a literenkénti 30 ezer becquerelt, írja az MTI.

A létesítményt üzemeltető Tepco vállalat tavaly április óta tudott erről a helyzetről, de a tényt nem hozta nyilvánosságra. Mijadzava Joicsi, ipari és a nukleáris baleset gazdasági kezeléséért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy a kérdésben a kormány is gondatlanul járt el.

Elégedetlenségüket fejezték ki az utóbbi időben történt radioaktív szivárgásokkal kapcsolatban a fukusimai halászok szakszervezetei is. Mijadzava Joicsi miniszterrel folytatott megbeszélésen alapvető változtatásokat követeltek, egyben azt, akadályozzák meg a sugárszennyezett víz elszivárgását a tengerbe.

Jelenleg naponta 350 tonnával emelkedik a fukusimai atomerőmű területén összegyűlő sugárszennyezett víz mennyisége. Az erőmű területén több százezer tonna - a reaktorok hűtésére használt - sugárszennyezett vizet tárol a Tepco, a helyzet hosszú távú kezelésére még nincsenek megnyugtató és végleges tervek.