Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Titkos koalairtáson kapták az ausztrál hatóságokat

2015.03.04. 13:12

A túlszaporodás és az állatok éhezésének megakadályozása érdekében 686 koalát fogtak el és altattak el halálos injekcióval a Melbourne-től 230 kilométerre lévő Cape Otway Nemzeti Park régiójában, 2013 és 2014 között – írja az MTI.

A három felvonásos projekt titokban zajlott, hogy elkerüljék az állatvédők és a közösség zúgolódását. Ez nem sikerült, többek között Deborah Tabart, az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke is felháborodottan tiltakozott:

Kegyetlen és durva dolgot tettek a koalákkal, nem tisztelik a turizmusban játszott szerepüket. Hogy bánhattak ezekkel az állatokkal ilyen tiszteletlenül?

Desley Whisson koalaszakértő, a program ötletgazdája szerint ugyanakkor a kormány célja a szenvedő koalák humánus kezelése volt, nem a populáció méretének csökkentése. Whisson szerint minden második-harmadik elaltatott koala mindenképpen elpusztult volna a beavatkozás nélkül is.

Whisson szerint a populáció másik régióba való költöztetése vagy a szaporodás mesterséges szabályozása túl költséges. A költöztetésnek ráadásul számos negatív következménye lett volna, ha egyáltalán sikerül. A legyengült, éhező állatokat ezért inkább elfogták, elaltatták és regisztrálták. Az akciót állatorvosokkal, egyetemekkel és állatjóléti hatóságokkal konzultálva és együttműködve végezték.

Cape Otway erdős területein 8000 állat szorongott. Az állatok sűrűsége elérte a 20 egyedet hektáronként – ehhez képest az elfogadható érték Victoria államban az egy hektárra jutó kevesebb mint egy koala. Ilyen helyzetet csak a legjobb állapotban lévő egyedek élnek túl, a legidősebb és legkisebb állatok éhen halnak.

A probléma Whisson szerint akkor kezdődött, amikor az 1980-as években a koalákat behozták a régióba a Francia-szigetről. Cape Otway eukaliptuszfáinak alacsony a toxintartalmuk, de ásványokban gazdagok, ezért rendkívül jó táplálékul szolgáltak a koalák számára. Az általában éjszakánként egy-két kilométert is megtevő állatok ezért a területen maradtak, és a számuk egyre növekedett.

Lisa Neville, Victoria állam gazdasági minisztere nem zárta ki egy újabb populációcsökkentés lehetőségét, de a felháborodás hatására nyílt és átlátható akciót ígért.