Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Sikeres volt a világ első péniszátültetése

2015.03.16. 12:59

Egy dél-afrikai orvoscsoport sikeresen végrehajtotta a világ első péniszátültetését. A beavatkozást hosszú szakmai és etikai viták kísérték; az orvostársadalom eleinte mereven elzárkózott a beavatkozástól. Végül egy szakértőkből felállított orvoscsoport megkeményítette magát, és úgy döntöttek, belevágnak a műtétbe.

A fokvárosi orvoscsoport egy névtelenséget kérő, 21 éves páciensen hajtotta végre a műtétet, akinek eléggé félresikerült a 18 éves korban elvégzett körülmetélése. Dél-Afrikában ez a felnőtté válás kora, valahogy úgy, mint a zsidóknál a bármicvó, csak őket nyolcnaposan metélik körül, 13 éves korukban válnak férfivá, és a beavatkozásnál csak a fitymát távolítják el,

nem úgy, mint a szóban forgó férfinél, akinek a péniszéből csak egy centi maradt a körülmetélés után.

Nem tudni, hogy sikerült ennyire elhibázni, mindenesetre az orvosok azt állítják, nincs még egy ország, ahol akkora szükség lenne pénisztranszplantációs műtétekre, mint Dél-Afrikában. A tradicionális körülmetélések minden évben több tucat, ha nem több száz alkalommal csonkítással, rosszabb esetben halállal végződnek.

Működik, aminek működnie kell

A mostani műtét nemcsak etikai, hanem technikai szempontból is komoly akadályok elé állította az orvosokat. A péniszátültetés igen bonyolult műtét, nem csoda, hogy mostanáig senkinek se sikerült. Kínában már próbálkoztak vele; az operáció sikeres volt, de a beteg pénisze három hónap után kilökődött.

A transzplantációhoz kapott donorpéniszt az orvosok kilenc óra alatt varrták vissza. Nem azért, mert akkora volt, hanem mert a pénisszel sokkal nehezebb dolgozni, mint más szervekkel. Az egyik sebész, Andre Van der Merwe szakterülete a veseátültetés; ő azt mondta, a vesében a vérerek átmérője akár egy centiméter is lehet, de a pénisz másfél milliméteres vérereit sokkal nehezebb összevarrni. Az itt alkalmazott eljárást használták a világ első arcátültetésénél is.

A műtétet még tavaly decemberben végezték el. A három hónapos lábadozás után a páciens állapota javulni látszik. Az érző idegek működése még nem százszázalékos – az orvosok szerint ehhez két év kell –, de a páciens kvázi makkegészséges: a pénisze működik, tud vele vizelni, sőt, a merevedés, az orgazmus és az ejakuláció sem probléma.

Ami az etikai aggályokat illeti: a szervátültetésnél nemcsak az egészségügyi szempontokat kell figyelembe venni. Van der Merwe szerint néha előfordul, hogy a páciens képtelen feldolgozni, hogy az új testrész valóban hozzátartozik: az egó számára ez komoly megpróbáltatást jelent. A szervátültetéseket ráadásul inkább életmentő műtéteknél alkalmazzák: szív nélkül nem lehet élni, de pénisz nélkül igen. Igaz, ez az orvostudomány álláspontja, amit nem feltétlenül osztanak azok, akiknek elrontották a körülmetélését.