Endre, Elek
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Tűzgömb hasította ketté a svájci éjszakát

2015.03.16. 19:21

Nagy méretű tűzgömb szágoldott végig az égen Svájc fölött vasárnapról hétfőre virradó éjjel, írja az MTI.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a jelenséget egy kisebb aszteroida vagy meteoroid okozhatta, amely a Föld légkörébe érve megsemmisült. A tűzgömb fényességéből ítélve az égitest mérete 30 centiméter és 1 méter között lehetett.

A viszonylag ritka eseményről több videó is készült:

Nagy méretű tűzgömb hasított végig az égen Svájc fölött

A jelenséget először Stuttgart közelében észlelték, az objektum végül Zürich közelében égett el, és egyelőre kérdéses, hogy a maradványai elérték-e a Föld felszínét - mondta hétfőn Gerhard Drolshagen, az ESA noordwijki (Hollandia) központjának Föld-közeli objektumokra szakosodott kutatója.

Axel Quetz, a heidelbergi székhelyű csillagászati kutatóközpont, a Max-Planck-Institut für Astronomie munkatársa elmondta: a szokásos hullócsillagokat cseresznyemag-méretű testek okozzák, ezek teljesen elégnek a légkörben. A mostanihoz hasonló, valahol a focilabda és a hűtőszekrény mérete közötti objektumok egyes részei elérhetik a Föld felszínét, a maradványokat ugyanakkor általában csak hónapokkal vagy évekkel később találják meg.

Ilyen méretű meteoroidok átlagosan havonta egyszer érik el a Földet, mivel azonban felhős időben nem észlelhetők, egy-egy kontinensen évek is eltelhetnek két hasonló látványosság között.