Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Nagy bajban van a Mars One-projekt

2015.03.18. 17:04

Gyűlnek a problémák a 2023-ra tervezett holland űrutazási program, a Mars One körül;  a résztvevők kiválasztása és a projekt finanszírozása is problémás – írja az MTI. A tervet - amelynek célja, hogy a belátható jövőben lakható marsi kolóniát hozzanak létre - még 2012-ben indította útjára Bas Lansdorp holland vállalkozó.

Néhány dolog, amivel a jelöltetek szívatják:

  • A program meghirdetésekor a szervezők azt ígérték, hogy az első, négyfős nemzetközi legénység kiválasztása több fordulóban, a nyilvánosság előtt fog zajlani. Ehhez képest az egyik jelölt a százból azt mondta, hogy a kiválasztáskor többen egyszerűen bevásárolták magukat a projektbe.
  • Joseph Roche asztrofizikus szerint mélyinterjúk helyett a jelentkezők egy részének a továbbjutásáról egy tízperces Skype-beszélgetés alapján döntöttek.
  • Hírek érkeztek arról, hogy a Mars One-t szervező cég adományként visszakéri a potenciális résztvevőktől azoknak a tiszteletdíjaknak a 75 százalékát, amiket a projekttel kapcsolatos médiamegjelenéseikért kapnak.

Elmo Keep tudományos kutató, aki kezdettől fogva figyelemmel kíséri a programot, a pénzügyi nehézségek miatt aggódik. Mint elmondta, a Mars One anyagi háttere bizonytalan, és még nem írták alá a szerződéseket a szükséges technológia legyártására alkalmas cégekkel.

Keep a problémás médiamegjelenésről is beszélt. A projektet mostanáig támogató Endemol tévétársaság a jelek szerint szakít a szervezőkkel. A vállalkozás anyagi forrásai – az eredeti tervek szerint – főleg a tévés közvetítésből származnának. Eredetileg úgy tervezték, hogy nemcsak a négyfős csapat kiválasztása, de a kiképzésük, a Marsra szállás és a kolónia mindennapi élete is a tévékamerák előtt zajlana, és a nézők valóságshow-ként követnék a műsort a Földről.

Ha ez nem lenne elég, úgy tűnik, a programhoz nem csak a tévétársaság lett hűtlen. A projekt egyik legkomolyabb tudományos támogatója, Gerard Hoft Nobel-díjas fizikus egy februári nyilatkozatában már arról beszélt, nem tíz, hanem száz évet kell még várni arra, hogy az ember expedíciót indíthasson a Marsra.