Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták a Karolinai Mészárost

2015.03.20. 09:28

Új fajt, a a krokodilok ma ismert legnagyobb és legrégebbi rokonát fedezték fel Észak-Karolinában. A Carnufex carolinensis nevét azt jelenti, Karolinai Mészáros, ami nagyjából le is írja, hogy kell elképzelni az állatot.

A Carnufex carolinensis a Crocodylomorpha öregrendjébe tartozik, akár csak a mai krokodilok. Valójában már egy évtizede megtalálták a csontjait, de akkor az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeumba került, és mostanáig nem foglalkoztak vele behatóbban. Pedig érdemes lett volna, hiszen Lindsay Zanno, a fajt bemutató tanulmány vezető szerzője szerint „valójában nagyon menő faj volt”.

Méghozzá két lábon menő, mert a 230 millió évvel ezelőtt élt, majdnem három méteres állat a hátsó lábain járkált. Ha azt gondolják, hogy egy ekkora, felegyenesedett, krokodilfejű állat elég félelmetes lehetett, akkor teljesen igazuk van, a Mészáros a kutatók szerint is kora egyik topragadozója volt.

Hogy mégis kihaltak, Zanno és csapata szerint annak köszönhető, hogy megjelentek és dominánssá váltak a dinoszauruszok, akikkel a lomha faj nem tudta tartani a lépést. Így ők eltűntek, míg a kisebb krokodilszerű rokonaik könnyebben alkalmazkodtak az új feltételekhez.