A kínaiak rejtegetik a legcukibb nyulat

2015.03.27. 10:36

Kína északnyugati vidékein, a Tianshan-hegység szirtjein él egy állat, amit pont húsz éve nem sikerült lefotóznia senkinek. Ez nagy kár, mert most, hogy igen, kiderült, hogy erről az állatról rengeteg fotót kéne készíteni.

Az ili pikáról készült fotó pillanatok alatt körbejárta az internetet.
Az ili pikáról készült fotó pillanatok alatt körbejárta az internetet.
Fotó: Greenpeace

A National Geographic friss, kínai számában közreadott képek alapján ugyanis kiderült, hogy a visszahúzódó, rejtőzködő életmódot élő, ili pika nevű nyúl fantasztikusan néz ki, talán a legfotogénebb nyúlféle a világon. Ráadásul hivatalosan

a pocoknyúlfélék

családjába tartozik, aki ezt ki bírja mondani a vigyorgás legkisebb kényszere nélkül, sürgősen simogasson meg valami állatot.

A fajt először 1983-ban fedezte fel Li Weidong fotós, azóta viszont csak a nyomok és a nyúlbogyók elemzésével tartották számon, hogy hol élnek a nyulak, és nagyjából hányan lehetnek (nagyjából ezren, ne kérdezzék, milyen matematikai formula segít a nyúlszar mennyiségét konkrét nyúlpopulációra váltani).

Szakemberek szerint az éghajlatváltozás állhat a nyulak eltűnése mögött: egyszerűen feljebb költöztek a hegyek oldalán, hogy az idő nagyobb részében hóval borított területeket találjanak. Lassan már nem lesz hova menekülniük, mondják a faj jövőjét féltő természetvédők, ráadásul az állat nem szerepel a védett állatok hivatalos, kínai listáján.  • Tippek
  • Bankszámla