Mit keres egy harci teve Ausztriában?

2015.04.02. 15:13

Egy 17. századi teve komplett csontvázát találták meg kutatók az ausztriai Tullnban egy bevásárlóközpont építése közben - írja az MTI. Az állat egy dromedár és egy kétpúpú teve keveréke volt. Ezek a hibridek igénytelenebbek, kitartóbbak voltak szüleik fajánál, ezért népszerűek voltak a hadviselésben.

A lelet egyedülálló, mert Közép-Európában még nem találtak egészében és ilyen jó állapotban fennmaradt tevecsontvázat.

Tevekereskedelem

Az állatot valószínűleg a Bécset 1683-ban ostromló oszmán sereg vitte magával osztrák területre. A csontok többnyire épek voltak, ezért valószínűleg inkább hátasállatként használták - számol be a 2006-os felfedezésről a Plos One tudományos szaklap friss számában Alfred Galik, a bécsi állatorvosi egyetem kutatója.

Korabeli feljegyzések és régészeti leletek tanúsága szerint a törökök nemcsak Bécset, hanem az attól nyugatra, ugyancsak a Duna partján fekvő Tulln városát is ostromolták. A kutató szerint az állat csereügylettel kerülhetett a törököktől a helyi lakossághoz, és a szakszerűtlen bánásmód miatt pusztulhatott el.

Nem ettek bele

Galik szerint a korabeli osztrákok vélhetően nem tudtak mit kezdeni az egzotikus állattal, nem tudták, hogy mivel etessék, sőt azt sem, hogy a húsa fogyasztható-e, ezért azt elpusztulása után, más hulladékkal együtt felhasználatlanul elásták egy romba dőlt épület pincéjében 332 évvel ezelőtt.

A török hadjáratok után azért maradt kevés tevelelet, mert az elhullott állatokat általában elfogyasztották.

Alfred Galik vizsgálatai szerint a Duna partján talált teve hím állat volt, hétéves lehetett és valószínűleg herélt volt. A ritka leletet a nagyközönség valószínűleg nem láthatja, további vizsgálatok után a csontok egy raktárba kerülnek.  • Tippek
  • Lakáshitel