Fülöp, Evelin
EUR 393,64 Ft
USD 368,43 Ft
13 °C
27 °C

Itt az okosséta, szénszálas bokarobottal

2015.04.03. 14:28

Egy most bemutatott, bokára erősíthető exoszkeletonnal sokkal könnyebbé válhat a séta. Az Észak-Karolinai Egyetem és a Carnegie Mellon kutatói a DARPA finanszírozásával megoldották, hogy a felcsatolható kiegészítővel az enyhén mozgássérültek is gond nélkül járhassanak.

És azok is, akik egyszerűen csak lusták járni.

A kutatók célja az volt, hogy megvizsgálják, hogy csökkenthető az anyagcserével nyert energia felhasználása járás közben, anélkül, hogy külső energiaforrást használnánk. A mérnökök olyan exoszkeletont akartak tervezni, aminek nincs szüksége külső energiaforrásra, csak a szervezet mozgási energiáját alakítja át, hogy ezzel könnyítse meg a járást.

A könnyű, szénszálas anyagokból tervezett protézis tömege csupán fél kilogramm, és működés közben a szervezet izomzatával összhangban mozog. A passzív, elasztikus vázat úgy építették föl, hogy a szervezet ízületeinek működését utánozza. A kutatók a Nature-ben publikált tanulmányban az elektromos kerékpárhoz hasonlították a rendszer működését, ami akkor aktiválódik, amikor a legjobban tudja hasznosítani a felszabaduló energiát. 

A mérések szerint a protézissel az anyagcseréből nyert energia 7 százalékát lehet megspórolni; ez nagyjából olyan, mintha levennénk magunkról egy ötkilós hátizsákot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét