Jolán, Vid
13 °C
27 °C

A hollandok a legmagasabbak a világon

2015.04.09. 14:32

A hollandok a legmagasabbak a világon, amit a kedvező környezeti adottságokkal és a természetes szelekcióval magyaráznak a Royal Society című brit tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány szerzői.

A holland nők átlagos magassága jelenleg 171 centiméter, a férfiaké 184 centiméter. A tanulmány szerint a 18. századi Európában a hollandok még a legalacsonyabbak voltak: átlagos magasságuk csak a 165 centimétert érte el – írja az MTI.

Az elmúlt 150 év alatt a hollandok átlagos magassága 20 centimétert nőtt, míg az amerikaiaké csak hatot – mutat rá Gert Stulp, a London School of Hygiene and Tropical Medicine népegészségügyi kutatója által vezetett kutatás. A tanulmány emlékeztet, hogy az emberi magasság általában örökletes.

A tanulmány a hollandok magas termetét környezeti tényezőkkel, így az egészséges táplálkozással hozza összefüggésbe, de hozzáteszi, hogy egyidejűleg a természetes kiválasztódás is szerepet játszott ebben. A természetes kiválasztódás és a testmagasság közötti összefüggés feltárásához a tudósok különböző adatokat (családi állapot, életben maradt gyermekek száma, anyai életkor az első gyermek születésekor) vetettek egybe több mint 94 ezer 500 embernél, akik 1935 és 1967 között Hollandiában éltek.

Az adatokból kiderült, hogy az elmúlt három évtizedben a legtöbb gyermekük a magas férfiaknak és a közepes termetű nőknek volt. A legtermékenyebbek az átlagosnál hét centiméterrel magasabb férfiak voltak, a legkevésbé termékenyeknek az átlagnál 14 centiméterrel alacsonyabbak bizonyultak. Mivel az átlagosnál magasabbaknak több gyermekük lehet, így feltehetően az utódok is magasabbak lesznek – magyarázta Gert Stulp, aki elmondta, hogy megfelelő berendezések híján a kutatók genetikai elemzéseket nem végeztek.