Vilmos
21 °C
33 °C

A Google levédette a tehenek kikerülését

2015.04.10. 17:32

A Google már évek óta dolgozik önvezető autóján, prototípusai már rengeteg kilométert levezettek, a hétköznapi használat azonban még mindig aránylag messze van. Előbb egy csomó gyakorlati problémát meg kell oldani, például az úton kószáló tehenekét.

Sajnos van egy olyan fura szokásuk, hogy néha az autók elé tévednek, aztán nem is annyira akarnak elmenni onnan. Mit kezd egy ilyen helyzettel egy automata autó? A Google megközelítését már legalább ismerjük, mivel az előrelátó mérnökök levédették.

A szabadalom egy olyan rendszerről szól, ami felismeri, ha az önvezető autó elakadt. Legyen az akadály tehén vagy bármilyen lábasjószág, esetleg egy másik leparkolt autó. A rendszer ilyenkor egy központosított vezérlőn az ember kezébe adná az irányítást.  

A nehézség annyi, hogy meg kell különböztetni a durva dugót vagy a parkolót a mozdíthatatlan útakadályoktól. Ezt a Google a jövőben beépítendő plusz szenzorokkal akarja megállapítani, amik megmondják majd, hogy tényleg nem mozog valami, és mennyi ideje.

A szabadalom szerint a rendszer nem biztos, hogy felismeri majd hogy éppen tehén vagy macska van előtte, de látni fog egy nagy objektumot. Ilyenkor le tud, lassítani vagy meg tud állni és aktiválja a számlálót. Ha egy idő után sem mozdul, ami előtte van, új útvonalat keres vagy átadja a vezérlést a központi vezérlőnek.