Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új agymodell az ELTE kutatóitól

2015.04.10. 14:02
ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja elkészítette az emberi agy összeköttetéseinek úgyneveztt konszenzus-modelljét: kiszűrték a személyes változékonyságot, így jött létre a közös, emberi agygráf. Az eredmények a Neuroscience Lettersben jelentek meg.

Az ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja elkészítette az emberi agy összeköttetéseinek úgynevezett konszenzus-modelljét: a személyes változékonyságot kiszűrve, a modell csak a sok alanynál megtalálható kapcsolatokat tartalmazza, azaz az agygráf egy egyén agya helyett a közös, átlagos emberi agy kapcsolatait írja le. Az adatok forrása az Amerikai Egyesült Államok egy óriási kutatási programja, a Human Connectome Project volt.

Az MRI felvételből az ELTE kutatói 96 teljes agyi felvétel gráfját készítették el, azaz matematikai módszerekkel (gráfokkkal) ábrázolták a különböző felvételeken lévő agyak közös pontjait. A kutatók modelljében a gráf csúcspontjainak (itt találkoznak össze a vonalak) az agyi szürkeállomány 1015 anatómiai tartományát feltették meg, a gráf élei (azaz a pontokat összekötő vonalak) pedig a modellben akkor húzták be, ha az MRI felvételen is tényleg összekötötte a különböző területeket valamilyen idegpálya (idegrost), de csak akkor, ha legalább 14 felvételen így volt.

Így az MRI felvételek hibái és az egyéni agyak különbözőségei is kiszűrhető, a végeredmény pedig egy átlagos emberi agy. A modell ezen a weboldalon szabadon elérhető.