Új agymodell az ELTE kutatóitól

2015.04.10. 14:02
ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja elkészítette az emberi agy összeköttetéseinek úgyneveztt konszenzus-modelljét: kiszűrték a személyes változékonyságot, így jött létre a közös, emberi agygráf. Az eredmények a Neuroscience Lettersben jelentek meg.

Az ELTE Matematikai Intézetének PIT Bioinformatikai Csoportja elkészítette az emberi agy összeköttetéseinek úgynevezett konszenzus-modelljét: a személyes változékonyságot kiszűrve, a modell csak a sok alanynál megtalálható kapcsolatokat tartalmazza, azaz az agygráf egy egyén agya helyett a közös, átlagos emberi agy kapcsolatait írja le. Az adatok forrása az Amerikai Egyesült Államok egy óriási kutatási programja, a Human Connectome Project volt.

Az MRI felvételből az ELTE kutatói 96 teljes agyi felvétel gráfját készítették el, azaz matematikai módszerekkel (gráfokkkal) ábrázolták a különböző felvételeken lévő agyak közös pontjait. A kutatók modelljében a gráf csúcspontjainak (itt találkoznak össze a vonalak) az agyi szürkeállomány 1015 anatómiai tartományát feltették meg, a gráf élei (azaz a pontokat összekötő vonalak) pedig a modellben akkor húzták be, ha az MRI felvételen is tényleg összekötötte a különböző területeket valamilyen idegpálya (idegrost), de csak akkor, ha legalább 14 felvételen így volt.

Így az MRI felvételek hibái és az egyéni agyak különbözőségei is kiszűrhető, a végeredmény pedig egy átlagos emberi agy. A modell ezen a weboldalon szabadon elérhető.   • Tippek
  • Hírek