A földrengésekről tartottak tanácskozást Nepálban egy héttel a földrengés előtt

2015.04.26. 01:45

Hátborzongató, de alig egy héttel a szombati pusztító földrengés előtt földrengésszakértők és más szakemberek tartottak tanácskozást Katmanduban, Nepál fővárosában. A téma az volt, hogy lehetne megelőzni, hogy egy esetleges bekövetkező földrengés súlyos anyagi károkat és emberéletben mért veszteségeket okozzon Nepálban, illetve a fővárosban, vagyis ott, ahol alig egy hét múlva valóban emberek haltak meg és házak dőltek össze egy földrengésben.

A téma alapját két dolog adta. Az egyik, hogy Nepálban már volt nagy földrengés, 1934-ben Katmandut tulajdonképpen porig rombolta egy óriási földmozgás. A másik, hogy a helyi építési szabályok, a sűrűn lakott városok és a rossz infrastruktúra különösen kiszolgáltatottá tette a helyieket már egy közepesen erős földrengésnek is.

Arra természetesen senki sem számított, hogy ilyen hamar aktuálissá válik mindaz, amiről a tanácskozáson szó esett. Az eddigi adatok szerint legalább 1400 áldozat egy részét a szakértők szerint nem a kivédhetetlen és megakadályozhatatlan földrengés ölte meg, hanem az emberi tényezők. A túl sűrűn lakott városok, a tény, hogy a házakat nem a földrengésbiztosság szem előtt tartásával építik. Sőt, az AP jelentése szerint a helyi örökösödési szabályok csak rontanak a helyzeten. Nepálban az ingatlanokra megéri újabb és újabb, reszketeg szinteket eszkábálni, mert az öröklésnél minden fiúra ugyanannyi terület kell jusson, így jobb, ha eleve mindenkinek saját emelete van.

Nyilván, egy Nepálhoz hasonló, elmaradott területen, ahol az ivóvíz tisztasága, az áramellátás, a levegőtisztaság, a közlekedés, és az általános szegénység is probléma, az embereknek nem feltétlenül az átlag százévente bekövetkező földrengés jelenti a legfenyegetőbb veszélyt. „Ugyanakkor az is tény, hogy a többi rossz nem fújja el a földrengéseket” - mondja James Jackson, az Earthquakes Without Frointiers nevű, földrengéskárosultakat segítő szervezet vezető kutatója.

Fontos tudni, hogy a földrengés erejét meghatározó szám önmagában nem mutat meg mindent. A szakemberek szerint nagyban függ az áldozatok száma és a károk mértéke attól, hol is van a földrengés. „Egy sivatagban, ahol se épületek, se nagy vízfelületek nincsenek, nyilván nem sok mindenkinek lesz baja - de ez mondjuk azért is van így, mert a sivatagban emberek sem élnek” - mondja Jackson. A modellek szerint egy, a nepálihoz hasonló erejű földrengés Kaliforniában egymillió emberből 10-30-at ölne meg, viszont Indiában, Iránban, Pakisztánban vagy épp Kínában akár tízezret is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport