Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Ez történik az élet legfontosabb pillanatában

2015.04.28. 16:51

Először készült 3D videó egy élő algaembrióról, amint teljesen kifordítja magát, a gömbforma után gombaalakot vesz fel, majd ismét gömbformájúvá válik. A vizsgálat jelentőségét az adja, hogy általa az állati embriókban lezajló folyamatokat is jobban megismerhetjük. A tudósok szerint az élet legfontosabb pillanatába nyerünk betekintést az algafaj segítségével. 

150427082851 1 900x600
Fotó: Stephanie Höhn, Aurelia Honerkamp-Smith és Raymond E. Goldstein

A Cambridge Egyetem kutatói fluoreszcens mikroszkóppal figyelték meg a Volvox nevű zöldalgafaj embrióinak átváltozását. Ez a folyamat nagyon hasonlít az állatok embrionális egyedfejlődésének kezdetén megfigyelhető, gasztruláció nevű folyamathoz, melynek során a test főbb szervei kezdik meg a fejlődésüket. A Volvox esetében az a különleges, hogy az embriók szó szerint kifordulnak e folyamat során.

Az állati gasztruláció elég bonyolult folyamat, melynek során nemcsak a sejtek formája változik meg, hanem azok helyzete is, és sejtosztódások is végbemennek. A Volvox folyamatai sokkal egyszerűbbek, ezért az alga tanulmányozásával könnyebb végigkövetni az átváltozást.

A Volvox átváltozása azzal kezdődik, hogy középen egy kicsit benyomódik a sejt, két félgomböt formálva. Ezután az egyik fégömb benyomul a másikba, kitágul a sejten lévő nyílás, majd a külső félgömb végigfut a belső mellett, egésze addig, amíg az embrió ismét fel nem veszi a gömbszerű formáját. A folyamat nagyjából egy óra alatt lezajlik. 

„Nagyon izgalmas, hogy végre 3D-ben látjuk a folyamatot” - mondta Dr. Stephanie Höhn, a tanulmány vezető szerzője. „Ez az egyszerű organizmus áttörő információkat szolgáltat ahhoz, hogy megértsük a különböző állatokban lezajló folyamatokat” - tette hozzá a kutató.