Rafael
19 °C
33 °C

Irányíthatatlanul pörög a Progressz űrhajó

2015.04.28. 21:08 Módosítva: 2015.04.28. 21:10

Meghatározatlan időre elhalasztották a Progressz teherűrhajó kacsolódását a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), miután az orosz irányítóközpontnak nem sikerül visszavenni az irányítást az űrhajó felett, derült ki egy név nélkül nyilatkozó űrkutatási szakember nyilatkozatából, ami körbejárta az orosz sajtót.

A Progressz gyorsan, ellenőrizhetetlenül forog a saját tengelye körül, egy fordulatot néhány másodperc alatt tesz meg, írja az MTI. Az űrrepüléseket irányító Moszkva melletti központból nem jutnak el a parancsok az űrhajóra, a kommunikáció újra és újra megszakad. De legalább sikerült beindítani a fedélzeti kamerát, aminek a felvételét a lenta.ru is közzétette.

Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) adatai szerint a Szojuz hordozórakéták csak 123 kilométeres magasságba vitték fel a Progresszt. Egy név nélkül nyilatkozó orosz űrkutatási szakember szerint, ha nem sikerül módosítani a teherűrhajó pályáját, akkor az visszazuhanhat a Földre.

A kazahsztáni Bajkonurból indított és üzemanyagot, oxigént, élelmiszert, összesen két és fél tonna felszerelést szállító orosz teherűrhajónak már a keringési pályára állításával is gondok voltak. Ellentmondásos információk érkeztek arról, hogy a Szojuz hordozórakéta az űrállomás pályájához képest más magasságba juttatta fel a Progresszt. Az ISS-hez kapcsolódásnál használt öt antennából pedig legalább kettő nem nyílt ki az űrhajón.

Az M-27M jelzésű Progressz űrhajóval közép-európai idő szerint éjjel egy óra körül megpróbálja újra felvenni a kapcsolatot a Moszkva környéki irányítóközpont. Az űrhajó nagyjából 90 perc alatt kerüli meg a Földet, így naponta 15-16 fordulatot tesz meg bolygónk körül, de ebből csak hatszor kerül az orosz földi megfigyelőeszközök hatókörébe. A legközelebbi próbálkozásra pedig csak 15-16 percük lesz.

A Roszkozmosz szóvivője azt állítja, hogy ellenőrzés alatt tartják a Progresszel kapcsolatban kialakult helyzetet. Igor Burenkov az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy a teherűrhajó azon a Föld körüli pályán halad, amelyre szánták. „Vannak bizonyos problémák a kommunikációval, de azokat a Roszkozmosz szakemberei majd elhárítják" – mondta.

A Progressz pörgés-forgásáról viszont eszünkbe jutott egy klasszikus a 2001: Űrodüsszeiából: